Joululimppu (G)

50 g hiivaa
5 dl piimää
2 tl psylliumia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kuminaa
2 tl fenkolia
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1 dl siirappia
0,5 dl härkäpapujauhoa
2,5 dl tattarijauhoa
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Pirkka)

1/4 dl siirappia
1/4 dl vettä

Lämmitä piimä 37°C kattilassa koko ajan sekoittaen. Laita kulhoon hiiva, psyllium ja piimä, anna turvota 5-10 minuuttia. Rouhi mausteita pienemmäksi morttelissa, lisää mausteet ja suola taikinaan. Lisää öljy, siirappi ja jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa/sekoita kulhossa 10 minuuttia kauhalla tai yleiskoneella (taikina on löysähköä).

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, kääntele se kahdeksi leiväksi jauhojen avulla. Nosta pellille kohoamaan, kohota 60 minuuttia. Leivät leviävät kohotuksen aikana, yhdelle pellille mahtuu kaksi leipää vastakkaisiin nurkkiin. Paista 200°C 40 minuuttia, voitele siirappivedellä kaksi kertaa 20 minuutin ja 30 minuutin kohdalla.